Λιμάνι Κισσάμου, Χανιά, Κρήτη

Μπάλος & Γραμβούσα

Εισαγωγή

Ο Μπάλος και η Γραμβούσα πρακτικά ταυτίζονται με την εικόνα της Κρήτης. Πρωταγωνιστούν σε φωτογραφίες και ταξιδιωτικούς οδηγούς, με τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου ειδικά να έχει την τιμητική της. Χιλιάδες κόσμου παίρνουν κάθε χρόνο το καραβάκι από την Κίσσαμο για να δουν από κοντά τους δημοφιλείς αυτούς προορισμούς. Η υπέροχη λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα, με λευκή άμμο και ζεστά, γαλαζοπράσινα νερά περιτριγυρισμένα από εντυπωσιακό παρθένο τοπίο. Η γειτονική Γραμβούσα είναι ένας μοναδικός συνδυασμός άγριας φύσης και ιστορίας, με το Ενετικό κάστρο να δεσπόζει πάνω από το βραχώδες νησί και την παραλία του, προσφέροντας μια μαγευτική θέα όλης της περιοχής.

Μπάλος

Η λιμνοθάλασσα

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται στη χερσόνησο της Γραμβούσας, στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης, 56 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 17 χιλιόμετρα από την Κίσσαμο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό όρμο ανάμεσα στη χερσόνησο και το ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από το βουνό Γεροσκίνος. Η περιοχή είναι προστατευόμενη σύμφωνα με το δίκτυο Natura για τη χλωρίδα και την πανίδα της και επί το πλείστον ανέγγιχτη. Μόνο η θέα του μέρους, από ψηλά ή από χαμηλά, είναι εντυπωσιακή και εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί θεωρείται από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου. Η λευκή αμμουδιά έχει πάρει στο πέρασμα του χρόνου παραμυθένιες ροζ αποχρώσεις από τα θραύσματα κοχυλιών, τα γαλαζοπράσινα νερά φέρνουν στο νου εξωτικές τοποθεσίες και οι άγριοι βράχοι που υψώνονται γύρω και από πάνω συμπληρώνουν μοναδικά την εικόνα. Για όσους δεν αρκούνται μόνο στο να βλέπουν, τα νερά είναι ήρεμα, ρηχά και πολύ ζεστά, ιδανικά για μπάνιο. Για τους πιο περιπετειώδεις και θαρραλέους τύπους, η θάλασσα βαθαίνει απότομα πέρα από τα βράχια και προσφέρεται για κολύμπι και βουτιές.

Η περιοχή

Πέραν της παραλίας, η ευρύτερη περιοχή του Μπάλου έχει τα μικρά μυστικά της, για όσους έχουν τη διάθεση και το χρόνο. Στο Τηγάνι υπάρχει το γραφικό μικρό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, ενώ πιο βόρεια βρίσκεται ένα μικρό σπήλαιο, ή μάλλον βάραθρο. Αποτέλεσε κρυψώνα για πολλά γυναικόπαιδα το 1825, όταν είχαν ξεκινήσει διωγμοί Χριστιανών, αλλά δυστυχώς ανακαλύφθηκε από τους Τούρκους που σκότωσαν όσους βρήκαν εκεί. Υπάρχει αναμνηστική επιγραφή στο σημείο και κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο την ημέρα των Αγίων Πάντων. Κοντά στον Μπάλο, στο ακρωτήρι Κώρυκον, βρίσκονται επίσης τα ερείπια του Αγνείου, μικρής ρωμαϊκής πόλης, όπου αργότερα χτίστηκε και ξωκλήσι στον Άγιο Σώστη.

Μπάλος

Γραμβούσα

Γραμβούσα

Τα νησιά

Οι νησίδες Άγρια και Ήμερη Γραμβούσα βρίσκονται απέναντι από την ομώνυμη χερσόνησο, δύο μίλια βορειοδυτικά του Μπάλου. Ως προστατευόμενες περιοχές Natura, είναι και οι δύο ακατοίκητες, αλλά η Ήμερη Γραμβούσα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως ενδιάμεση στάση για τον Μπάλο και για τα δικά της αξιοθέατα, που περιλαμβάνουν Ενετικό κάστρο και μια ωραία παραλία με το ναυάγιο ενός παλιού φορτηγού πλοίου.

Το κάστρο

Η Γραμβούσα αποτέλεσε στο παρελθόν στρατηγικής σημασίας σημείο κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κρήτης από τους Ενετούς, που έχτισαν για το λόγο αυτό φρούριο στο νησί το 1584. Ωστόσο, το φρούριο είδε ελάχιστη δράση μέχρι την κατάληψή του από τους Τούρκους το 1692. Το 1824 κατελήφθη από τους Κρητικούς και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση για νυχτερινές επιδρομές. Στη συνέχεια ωστόσο, λόγω έλλειψης τροφίμων και εφοδίων, οι επαναστάτες στράφηκαν στην πειρατεία και η Γραμβούσα έγινε διαβόητη σε όλη τη Μεσόγειο ως πειρατικό άντρο μέχρι την εκκαθάρισή της το 1828. Η φρουρά αποχώρησε το 1831 και το νησί έκτοτε είναι έρημο. Από το κάστρο σήμερα σώζονται οι δεξαμενές του βρόχινου νερού, η πυριτιδαποθήκη και μέρος των τειχών, καθώς επίσης και ο ναός της Παναγίας της Κλεφτρίνας, προστάτιδας των Κρητικών πειρατών. Σε ύψος 137 μέτρων, το κάστρο διαθέτει επίσης υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της λιμνοθάλασσας του Μπάλου και των γειτονικών Αντικυθήρων.

Η παραλία

Πέραν του κάστρου, ο επισκέπτης της Γραμβούσας μπορεί επίσης να απολαύσει μπάνιο στην παραλία του νησιού. Καθώς το νησί, ως προστατευόμενο σημείο, δε διαθέτει υποδομές οποιασδήποτε μορφής, η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά τα καταγάλανα νερά της είναι εξαιρετικά καθαρά και διαυγή και προκαλούν για μια γρήγορη βουτιά. Δίπλα στην παραλία υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, αλλά το σήμα κατατεθέν της είναι το ναυάγιο του πλοίου Δημήτριος Π., που ξεπροβάλλει ακόμα πάνω από το νερό. Το πλοίο, που μετέφερε τσιμέντο, αναζήτησε καταφύγιο στο λιμάνι της Γραμβούσας το 1967, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, η μία από τις άγκυρες του κόπηκε και το πλοίο εξόκειλε και εγκαταλείφθηκε. Έκτοτε αποτελεί τοπικό αξιοθέατο και αναπόσπαστο τμήμα της γοητείας του νησιού.

Πρόσβαση

Ο Μπάλος και η Γραμβούσα είναι τυπικά προσβάσιμα μέσω καθημερινών, τακτικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Τα καραβάκια ξεκινούν από την Κίσσαμο, σταματούν για λίγο στο νησί και συνεχίζουν μετά προς τη λιμνοθάλασσα. Για κάποιον που θέλει να δει όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι δύο προορισμοί ωστόσο, ο χρόνος μπορεί να μην είναι αρκετός, ιδίως για τη Γραμβούσα όπου τα καραβάκια παραμένουν μόνο μία ώρα, και η δημοφιλία της διαδρομής σημαίνει συχνά πολυκοσμία. Ο Μπάλος είναι επίσης προσβάσιμος από ξηράς, αλλά με αρκετή δυσκολία. Στην περιοχή φτάνει μόνο ένας χωματόδρομος, στενός και χωρίς κάποια προστασία στην άκρη του, ενώ η παραλία απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από το χώρο στάθμευσης και ειδικά ο ανήφορος της επιστροφής μπορεί να είναι πολύ κουραστικός. Υπάρχει και η δυνατότητα τρίωρης πεζοπορίας από την Καλυβιανή, αλλά αυτή η λύση προτείνεται μόνο για τους σκληροτράχηλους και τους φανατικούς φυσιολάτρες. Για αυτούς λοιπόν που επιθυμούν να απολαύσουν στο έπακρο την ομορφιά του Μπάλου και της Γραμβούσας, χωρίς ανησυχίες για χρονικούς περιορισμούς, μεγάλα πλήθη και ταξιδιωτικές κακουχίες, ο καλύτερος τρόπος είναι μια ιδιωτική κρουαζιέρα. Πέρα από την άνεση που προσφέρει μια τέτοια επιλογή, δίνει επίσης την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να θαυμάσει και να εκτιμήσει τα αξιοθέατα της περιοχής με την ησυχία του και κατά τις προτιμήσεις του και επιτρέπει πρόσβαση σε σημεία που τα σύντομα καθημερινά δρομολόγια δεν επισκέπτονται.

Εν κατακλείδι

Ο Μπάλος και η Γραμβούσα θεωρούνται δικαίως από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, προορισμοί που ο καθένας οφείλει τουλάχιστον μια φορά να επισκεφθεί. Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με μια ιδιωτική κρουαζιέρα σε μια περιοχή τέτοιας ομορφιάς και εδώ στις West Cruises προσφέρουμε ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα. Ένα ταξίδι που σίγουρα θα θυμάται κάποιος για όλη του τη ζωή.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη εμπειρία!