Μένιες

Οι Μένιες, γνωστές επίσης και ως Δίκτυννα, είναι μια πανέμορφη απομονωμένη παραλία στην περιοχή των Χανίων της δυτικής Κρήτης. Σε μικρή απόσταση από το ακρωτήρι Σπάθα, το βορειότερο σημείο του νησιού, είναι κομμάτι μιας πανέμορφης περιοχής, ανέγγιχτης από το ανθρώπινο χέρι. Ιδανική για όσους θέλουν ένα διάλειμμα από την τουριστικότητα των παραλιών στα Χανιά, προσφέρει όλες τις ομορφιές της Κρήτης χωρίς τη συχνή πολυκοσμία.

Η φυσική ομορφιά, η υπέροχη θάλασσα και η απομακρυσμένη θέση καθιστούν τις Μένιες θελκτικότατο προορισμό για μια ολοήμερη εκδρομή. Κολύμπι, μάσκα, ηλιοθεραπεία, εξερευνήσεις και κατασκήνωση είναι όλα δυνατότητες και το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά. Οπότε ετοιμαστείτε να αφήσετε πίσω σας τον πολιτισμό και να μπείτε στην άγρια φύση.

Τοποθεσία

Οι Μένιες βρίσκονται περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Χανίων και 20 χιλιόμετρα από το Κολυμπάρι. Είναι ένας μικρός όρμος στην έξοδο του τοπικού φαραγγιού Φούντας, στη βορειανατολική πλευρά της χερσονήσου Ροδωπού. Η χερσόνησος είναι ένα άγριο έδαφος με ελαιώνες και βραχώδεις λόφους, χωρίς οικισμούς, που χωρίζει τους κόλπους Χανίων και Κισσάμου. Η θέση της παραλίας την προστατεύει από τους περισσότερους ανέμους και δημιουργεί ένα ήσυχο και όμορφο φυσικό καταφύγιο για τους επισκέπτες της.

Πώς να φτάσετε στις Μένιες

Παρά την απομονωμένη θέση, υπάρχει δρόμος στη χερσόνησο που φτάνει στις Μένιες. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η διαδρομή είναι εύκολη. Πρόκειται για ένα δύσβατο και χωματόδρομο με πολλή σκόνη που δε συντηρείται συχνά και μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για πολλά τυπικά ΙΧ, οπότε αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δε θα τραυματίσετε το πάτωμα, καλό είναι να οδηγείτε κάτι με καλή απόσταση από το έδαφος και ενδεχομένως τετρακίνηση. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε εξάλλου είναι να μείνετε στην ερημιά. Αναμενόμενα, και παρά τη μικρή απόσταση, η διαδρομή είναι αργή και μπορεί να χρειαστείτε μέχρι και μία ώρα από την Κίσσαμο. Γεμίστε το ρεζερβουάρ και φροντίστε να μην περιφερθείτε πολύ στα παρακλάδια του δρόμου.

Προφανώς, από τέτοια μέρη δεν περνά λεωφορείο, οπότε το αυτοκίνητο είναι η μόνη σας χερσαία επιλογή. Αλλά μπορείτε πάντα να πάτε δια θαλάσσης. Μια κρουαζιέρα, όπως αυτή που προσφέρουμε εδώ στη West Cruise, ενέχει πολύ λιγότερο ρίσκο και κούραση αν θέλετε να επισκεφτείτε τις Μένιες και τη γύρω περιοχή.

 

Η παραλία

Οι Μένιες είναι ένας όμορφος μικρός όρμος, με βοτσαλωτή ακτή και βαθιά, κρυστάλλινα, γαλάζια νερά. Ο βυθός είναι συνδυασμός άμμου και βοτσάλου και η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα ήρεμη, χάρη στην προστατευμένη από τους συνήθεις τοπικούς ανέμους θέση της.

Γύρω δεν υπάρχει τίποτα εκτός από φύση και ησυχία για πολλά χιλιόμετρα. Ο όρμος περιτριγυρίζεται από χαμηλούς γκρεμούς και έχει από πίσω το φαράγγι Φούντας, από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια παραμυθένια εικόνα του μέρους. Ο δρόμος προς την ακτή περιστοιχίζεται από δέντρα και στο βάθος τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού ναού ακόμα κοιτούν τον ορίζοντα.

Εννοείται ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Τα δέντρα προσφέρουν κάποιον ίσκιο αλλά δε φτάνουν μέχρι την ακτή. Είτε πρόκειται για φαγητό, είτε για ομπρέλες ή ξαπλώστρες, είτε για κατασκήνωση, φροντίστε να έρθετε προετοιμασμένοι. Και φυσικά, όταν έρθει η ώρα να φύγετε, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει κάτι πίσω σας.

Τι να κάνετε στις Μένιες

Ως το προσωπικό σας καταφύγιο, μακριά από τα πλήθη και τη φασαρία της καλοκαιρινής σεζόν, οι Μένιες είναι το ιδανικό σημείο για ηρεμία και χαλάρωση.

Τα ήσυχα νερά προσκαλούν σε κολύμπι, χωρίς ανησυχίες για διακοπές και ενοχλήσεις από άλλους. Ο πυθμένας προσφέρεται επίσης για μάσκα και το καθαρό νερό πραγματικά προκαλεί για μια τέτοια βουτιά. Μετά το κολύμπι, ή αν δεν είστε θαλασσινοί τύποι, μπορείτε να περάσετε ώρες κάνοντας ηλιοθεραπεία, παρέα με τον ελληνικό ήλιο. Δεν είναι απίθανο να είστε μόνοι στην παραλία, οπότε εκμεταλλευτείτε το αν προκύψει και ξεχάστε όλα σας τα προβλήματα. Εκεί έξω, δε θα σας ενοχλήσει κανείς.

Η περιοχή δεν είναι μόνο παραλία ωστόσο. Η τοποθεσία είναι μέρος του δικτύου Natura 2000 και προσφέρεται για εξερεύνηση της άγριας και αδάμαστης φύσης. Ο όρμος έχει επίσης ιστορικό παρελθόν και υπάρχουν ακόμα κάποιοι αρχαίοι δρόμοι που οδηγούν στα ερείπια των ιερών μιας άλλης εποχής.

Από λίγο πιο πρόσφατα τεκταινόμενα, υπάρχει το παμπάλαιο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ένα χιλιόμετρο από την παραλία. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 9ο αιώνα και άντεξε για εκατοντάδες χρόνια, πριν τελικά εγκαταλειφθεί λόγω πειρατικών επιδρομών. Η βίγλα που χτίστηκε το 16ο αιώνα για την έγκυρη προειδοποίηση τέτοιων επιδρομών δεσπόζει μέχρι σήμερα.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε τους τοπικούς ορμίσκους ή το ακρωτήρι Σπάθα στα βόρεια, καλό θα ήταν να κατασκηνώσετε. Όπως προειπώθηκε βέβαια, θα πρέπει να φέρετε το δικό σας εξοπλισμό. Από την άλλη, είναι απίθανο να σας ενοχλήσει κάποιος πέρα από τα αγριοκάτσικα.

Ιστορία

Τα ερείπια που βρίσκονται σήμερα στις Μένιες είναι αυτά ενός ρωμαϊκού ναού από την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού. Η ιστορία του μέρους πάει πολύ πιο πίσω ωστόσο.

Η κρητική θεότητα Δίκτυννα, ή Βριτόμαρτυς, που συχνά ταυτίζεται ως μια μορφή της Αρτέμιδος, λατρευόταν εκεί για αιώνες. Όχι μόνο ήταν σημαντική για τον τοπικό πληθυσμό ως θεότητα της φύσης και του κυνηγιού, αλλά είχε επίσης πρακτικά ρόλο πολιούχου, καθώς ο θρύλος υποστήριζε ότι ψαράδες της περιοχής την έσωσαν αφότου πήδηξε στη θάλασσα για να γλιτώσει από το βασιλιά Μίνωα. Στην ελληνιστική περίοδο χτίστηκε ναός, ο οποίος δυστυχώς δε σώζεται, και είναι πιθανό η λατρεία της θεάς να ξεκίνησε ακόμα παλαιότερα. Ο αυτοκράτορας Αδριανός αργότερα ανοικοδόμησε το ιερό, τα ερείπια του οποίου διασώζονται σήμερα.

Ο ναός της Δίκτυννας προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο το νησί. Ως σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, συνδεόταν με την Πολυρρήνια στο νότο και από εκεί με το αρχαίο λιμάνι στα Φαλάσαρνα, με τμήματα των δρόμων να ξεπροβάλλουν ακόμα εδώ και εκεί στη χερσόνησο.

Με το πέρασμα του χρόνου, η επιρροή του ιερού άρχισε να εξασθενεί και ο πληθυσμός να μειώνεται. Το ιερό ουσιαστικά αποδομήθηκε, με κομμάτια του να μεταφέρονται αλλού για να χτιστούν νέοι οικισμοί. Σήμερα, η χερσόνησος είναι ουσιαστικά κενή από ανθρώπινη παρουσία, με τα ερείπια τη μόνη ανάμνηση εκείνης της εποχής.

Η κρουαζιέρα μας

Είδαμε ήδη πόσο δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η χερσαία διαδρομή προς τις Μένιες, δεν είναι περίεργο που αρκετοί προτιμούν την άνεση της θάλασσας. Οι κρουαζιέρες μας εδώ στη West Cruise σας δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την περιοχή χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτοκίνητα και σκόνη.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία λοιπόν, όχι μόνο για να δείτε τις υπέροχες Μένιες αλλά και για να ταξιδέψετε στις κρητικές θάλασσες και να απολαύσετε τη μεγαλοπρεπή θέα του νησιού. Τα πολυτελή μας γιοτ είναι στη διάθεσή σας και οι skippers μας θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο.

 

Κλείσιμο

Οι Μένιες είναι ένα μικρό κομμάτι παραδείσου, κρυμμένο μακριά από ανθρώπινα μάτια, που περιμένει να το ανακαλύψετε. Αν θέλετε να ξεφύγετε για λίγο από τη φασαρία και τα πλήθη του τουρισμού και να δείτε μέρη που λίγοι βλέπουν, αδράξτε την ευκαιρία. Εκεί έξω είστε μόνο εσείς, η φύση και η θάλασσα. Κάντε το βήμα. Θα το θυμάστε για πάντα.

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη εμπειρία!